Ja, Robot

Isaac Asimov

Majstrovský kultový príbeh o ľudskosti, robotike a hlbokej sonde do zmyslu života.

Nadčasová séria Isaaca Asimova o robotoch – od ikonickej poviedkovej zbierky Ja, Robot až po štyri dnes už za klasiku považované romány – obsahuje najvplyvnejšie myšlienky moderného sci-fi. Asimov zadefinoval zákony robotiky, ktoré dodnes ovplyvňujú pohľad na prítomnosť i budúcnosť umelej inteligencie.

V kultovej zbierke poviedok Ja, Robot Isaac Asimov zadefinoval tri zákony robotiky, ktoré majú slúžiť na ochranu ľudí pred robotmi. Prvý z nich znie: Robot nesmie ublížiť človeku ani svojou nečinnosťou dopustiť, aby sa mu ublížilo. Druhý: Robot musí poslúchnuť človeka s výnimkou prípadov, keď by to bolo v rozpore s Prvým zákonom. No a tretí hovorí: Robot musí chrániť vlastnú existenciu, pokiaľ takáto ochrana nie je v rozpore s Prvým alebo Druhým zákonom. Čo sa však stane, ak robot začne spochybňovať svojho stvoriteľa? Môže mať robot zmysel pre humor? A dokáže klamať? Ako potom rozlíšiť robota od človeka? Talentovaná robopsychologička Susan Calvinová stála pri zrode umelej inteligencie. Pomohla robotom zhmotniť sa zo snov na skutočné vedecké výtvory a zapísala sa do dejín robotiky.

Čítať viac
13,49 € Odporúčaná cena
V predaji

Informácie

Počet strán 264
K stiahnutiu pdf Ukážka.pdf
Dátum vydania 30.7.2021
Formát 130x200 mm
Hmotnosť 0,35 kg
Jazyk slovenčina
Číslo dielu 1
Rady Robot
Originálny názov I, Robot
Pôvodný jazyk angličtina
Prekladateľ Patrick Frank
EAN 9788056623091
Vek od 18
Typ kniha
Väzba viazaná s laminovaným poťahom

Autor knihy

Isaac Asimov

Isaac Asimov

Isaac Asimov je autor mnohých kultových diel sci-fi a fantasy literatúry. Venoval sa aj písaniu vedeckých publikácií. Medzi jeho naznámejšie diela patrí séria Nadácia či zbierka poviedok Ja, Robot. Je držiteľom ceny Hugo za najlepšiu žánrovú sériu všetkých čias. Bol členom a viceprezidentom Menza International a na jeho počesť po ňom pomenovali asteroid.