Normálni ľudia

Sally Rooney

Literárny fenomén dekády! Jeden z najoceňovanejších románov súčasnosti.

Jeden z najoceňovanejších románov súčasnosti. Víťaz Costa Novel Award za najlepší román roka 2018, nominácia na Man Bookerovu cenu za rok 2018 a množstvo ďalších cien.

Connell a Marianne pochádzajú z jedného malého mestečka na západe Írska, no zdá sa, že tam sa podobnosť medzi nimi končí. Connell je v škole obľúbený, zatiaľ čo Marianne je samotárka. Marianne je z bohatej rodiny, Connel vyrastal bez otca a jeho matka je upratovačka. Keď však jedného dňa nadviažu rozhovor – síce trápny, no strhujúci – spustia lavínu, ktorá navždy zmení ich životy.

Normálni ľudia sú príbehom o neprekonateľnej fascinácii, priateľstve a láske. O ľuďoch, ktorých vzájomná príťažlivosť a zároveň neznesiteľná vzdialenosť dovádzajú k poznaniu, že nemôžu byť spolu ani jeden bez druhého. Podáva svedectvo o tom, aké ťažké je zmeniť sa, stať sa tým, čo považujeme za „normálne“. A s dojímavou nehou odkrýva, ako nás život učí manévrovať v priestore medzi sexom a mocou, tendenciou zraňovať a byť zraňovaný, túžbou milovať a byť milovaný.

„Napohľad jednoduchý príbeh, ale vyrozprávaný s inteligenciou, vtipom a jemnosťou. Rooneyovej genialita spočíva v jej schopnosti sledovať subtílne zmeny jej postáv, a to v ich vnútrnom svete, ako aj vo vzťahu k sebe navzájom. Absolútne fascinujúce. Prečítajte si to.“

Kirkus Reviews

Čítať viac
17,99 € Odporúčaná cena
V predaji

Informácie

Počet strán 248
K stiahnutiu pdf Ukážka.pdf
Dátum vydania 4.11.2022
Formát 130x200 mm
Hmotnosť 0,28 kg
Jazyk slovenčina
Číslo dielu 1
Prekladateľ Kristina Hečková
EAN 9788056631898
Vek od 18
Typ kniha
Väzba brožovaná lepená s chlopňami

Video

Autor knihy

Sally Rooney

Sally Rooney

Sally Rooney sa narodila v roku 1991 a žije v Dubline. Študovala anglický jazyk a politológiu. Na škole patrila k debatnému spolku. Pracovala ako administratívna pracovníčka. Jej debutový román Rozhovory s priateľmi označili Sunday Times, Observer a Telegraph za knihu roka; dostal sa do užšieho výberu Dylan Thomas Prize a Rathbones Folio Prize a bol nominovaný na Desmond Elliott Prize. Od britského denníka Sunday Times Sally získala cenu mladý autor roka. Jej druhá kniha Normálni ľudia sa stala jedným z najoceňovanejších románov súčasnosti. Získala Costa Novel Award za najlepší román roka 2018, nomináciu na Man Bookerovu cenu za rok 2018 a množstvo ďalších významných cien. Úspech zožala aj jej ostatná kniha Krásny svet, kdeže si, získala ocenenia ako Irish Book Award, Goodreads Choice Award, Dalkey Literary Award.